Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Πολλή… κατανόηση αλλά καθόλου ρευστό στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ




Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη είχε η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ, σε συνέχεια της δραματικής επιστολής που του είχε στείλει στην οποία εξηγούσε το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει και ζητούσε την  καταβολή των ποσών που χρωστάει το ελληνικό δημόσιο προς τη ΔΕΗ, προκειμένου κι εκείνη με τη σειρά της να καταβάλλει τα οφειλόμενα προς τον ΛΑΓΗΕ και να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές προς τους.. παραγωγούς ΑΠΕ.   Το ίδιο ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης με τον κ. Χαρδούβελη, όπου ο Τάσος Γκαρής πίεσε για να πληρωθούν άμεσα τα 190 εκατ. ευρώ που χρωστάει το δημόσιο (στενός και ευρύτερος τομέας).  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ δεν εισέπραξε τίποτα περισσότερο από… κατανόηση. Ο υπουργός παρέπεμψε στον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος όμως, ως βουλευτής και εκ νέου πολιτευτής, είναι… ακριβοθώρητος, ειδικά λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Το πρόβλημα ως εκ τούτου παραμένει. Η ΔΕΗ δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της  και οι προβλέψεις είναι ότι τα «φέσια» από τους καταναλωτές ρεύματος θα μεγεθυνθούν τον Ιανουάριο, προκαλώντας μεγαλύτερη ασφυξία στο ταμείο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, διευρύνοντας, αντί να περιορίζουν τις υπερημερίες στην πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ.  
 
Δικαστικές ενέργειες
  Όπως είχε αναφέρει και στην επιστολή προς Χαρδούβελη, ο  πρόεδρος του Λειτουργού δηλώνει ότι αν δεν εισέλθουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ οι απαραίτητοι πόροι, ο ΛΑΓΗΕ θα συνεχίσει τις δικαστικές ενέργειες που έχει ήδη δρομολογήσει. Συγκεκριμένα ανέφερε στην επιστολή: «Αυτή η καθυστέρηση πληρωμών έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, όπως μας γνωστοποιούν επανειλημμένως οι  παραγωγοί, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους μετά από τη θέσπιση του νόμου 4254/14, απειλώντας με πολλαπλές δικαστικές ενέργειες κατά της εταιρείας, μολονότι γνωρίζουν ότι ο ΛΑΓΗΕ δεν έχει οιαδήποτε αρμοδιότητα καθορισμού των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ καθώς επίσης και ότι εξοφλεί τις υποχρεώσεις του προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, μόλις πιστωθεί ο Ειδικός Λογαριασμός με τα εκ του νόμου έσοδα. Ο ΛΑΓΗΕ θεωρεί την εξασφάλιση των ως άνω πόρων ως απολύτως αναγκαία για την εν μέρει, έστω, άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς ΑΠΕ. Άλλως, εάν αυτοί οι πόροι δεν μας αποδοθούν εγκαίρως, ο ΛΑΓΗΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τις δικαστικές ενέργειες (ορισμένες εκ των οποίων έχει ήδη δρομολογήσει), κατά των άνω οφειλετών του, στοχεύοντας στην αποφυγή κατάρρευσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας».  
 
Ξεπέρασαν τα 2 δισ. τα φέσια   Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ, όπως έχει αποκαλύψει το energypress, εμφάνισαν νέα αύξηση τον Νοέμβριο (δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το Δεκέμβριο, αλλά οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες) φτάνοντας σε επίπεδα λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ! Από αυτά, το 1,4 δισ. ευρώ αφορά οφειλές στη χαμηλή τάση, δηλαδή από οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές κάθε κατηγορίας, όπως ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που έχουν ενταχθεί στις χαμηλές χρεώσεις του ΚΟΤ και παρ’ όλα αυτά αδυνατούν να πληρώσουν, οικιακούς με μικρές και μεγάλες καταναλώσεις, βιοτεχνίες, εμπορικά καταστήματα κ.λπ., όπου και οφείλεται η νέα αύξηση των ανεξόφλητων. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί ότι οι απλήρωτοι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά 40% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες ως αποτέλεσμα πρωτίστως της άτυπης απαγόρευσης που υπάρχει στη ΔΕΗ για την αποκοπή ρολογιών για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που υπάγεται στις διατάξεις του ΚΟΤ. Ως αποτέλεσμα των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ ξεπέρασαν στο τέλος Νοεμβρίου τα 400 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση, μέσα σε ένα μήνα, της τάξης του 20%. Από τα 400 εκατ. ευρώ, τα 230 περίπου αφορούν το ΕΤΜΕΑΡ (αύξηση 45% μέσα σε ένα μήνα) που πρέπει να αποδώσει ο ΑΔΜΗΕ προς τον ΛΑΓΗΕ. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΑΔΜΗΕ προς τον ΛΑΓΗΕ έφτασαν στο τέλος Νοεμβρίου στα 290 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 40% τον τελευταίο μήνα.  Έτσι εξηγείται η μεγάλη δυσπραγία του ΛΑΓΗΕ να πληρώσει τους παραγωγούς ΑΠΕ και η αντίστοιχη μεγέθυνση των υπερημεριών. Συγκεκριμένα ο ΛΑΓΗΕ χρωστούσε, τέλος Νοεμβρίου, πάνω από 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή 15% περισσότερα από ότι τον προηγούμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου