Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Παρακράτηση από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων υπέρ… ΔΕΗ


Στη δέσμευση του υπ. Οικονομικών ότι θα παρακρατηθούν από
τους προϋπολογισμούς των υπουργείων του 2014 τα 80-90 εκατ. ευρώ που χρωστούν συνολικά στη ΔΕΗ, ποντάρει  η διοίκηση της τελευταίας για να μειώσει κάπως την ταμειακή της ασφυξία.

Με τους απλήρωτους λογαριασμούς να αυξάνονται, και χωρίς πολλές πιθανότητες για νέα δάνεια, η μόνη ρεαλιστική προοπτική να μπουν στα ταμείο της ΔΕΗ κάποια χρήματα, είναι να δεσμευθούν από την πηγή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 180 εκατ. ευρώ που της χρωστά το Δημόσιο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που πέφτει στο τραπέζι η ιδέα να "κόβονται" χρήματα από τους προυπολογισμούς υπουργείων, ΔΕΚΟ, φορέων και οργανισμών, παρ' ότι συζητείται επί χρόνια η υποχρέωση που έχει το Δημόσιο να εξοφλήσει τη ΔΕΗ.

Το θέμα είχε απασχολήσει συνάντηση του υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου στα τέλη Οκτωβρίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχε συζητηθεί η πιθανότητα να δεσμευθούν τα αντίστοιχα ποσά των οφειλών από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων του επόμενου έτους.
Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ θεωρούν ότι η «δέσμευση Στουρνάρα» δεν θα μείνει στα λόγια, αφού είναι ο μόνος τρόπος για μια μικρή ανάσα στην ασφυξία της ΔΕΗ, που οδηγεί στο γνωστό ντόμινο χρεών.
«Εχουμε τη διαβεβαίωση από το υπ. Οικονομικών ότι από του χρόνου θα παρακρατεί από υπουργεία, φορείς, οργανισμούς, ΔΕΚΟ, αντίστοιχα ποσά από τις επιχορηγήσεις που παίρνουν, αν δεν εξοφλήσουν τα χρωστούμενα στη ΔΕΗ», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΥΠΕΚΑ.
Νούμερο ένα οφειλέτης της ΔΕΗ επί χρόνια είναι το υπ. Υποδομών, και ακολουθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, το υπ. Εσωτερικών, οι Περιφέρειες Αττικής, Μακεδονίας-Θράκης, Πελοποννήσου, Κεντρικής Ελλάδας, Νήσων, το υπ. Εθνικής Αμυνας, υπ. Προστασίας του Πολίτη, η Αττικό Μετρό, οι Οργανισμοί Εγγύων Βελτίωσεων, το υπ. Δικαιοσύνης, το υπ. Υγείας (νοσοκομεία), κ.ό.κ.
Δύσκολο να αποπληρωθούν και τα 180 εκατ. ευρώ
Κύκλοι της αγοράς ωστόσο κρατούν μικρό καλάθι, και θεωρούν ότι στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποπληρωθούν στη ΔΕΗ και τα 180 εκατ. ευρώ. Για τα υπουργεία που χρωστούν 80-90 εκατ. ευρώ, υπάρχει μια πιθανότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Ομως, για τους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα (από ΔΕΚΟ, μέχρι ΟΤΑ, και διάφορους οργανισμούς) που χρωστούν τα υπόλοιπα 80-90 εκατ. ευρώ θεωρείται μάλλον απίθανο να τα αποπληρώσουν, αφού όπως λέει και στέλεχος της αγοράς, «όλοι προτιμούν να πληρώνουν άλλες υποχρεώσεις του, καθώς γνωρίζουν ότι η ΔΕΗ δεν θα τους κόψει το ρεύμα».
Μπροστά στο φόβο, μέρος των δεσμεύσεων να μείνουν στα λόγια, θεωρείται πιθανό πως θα χρειασθεί και νέα συνάντηση μεταξύ των υπ. ΠΕΚΑ-Οικονομικών.
Εστω πάντως μια μερική εξόφληση των χρεών του Δημοσίου στη ΔΕΗ, μαζί με τις δύο άλλες κινήσεις που δρομολογούνται, τις επιστροφές ΦΠΑ που έχουν καθυστερήσει να καταβληθούν προς το ΛΑΓΗΕ, και την αποδέσμευση των χρημάτων που υπάρχουν σε λογαριασμό της Hellas Power.


 http://www.energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου