Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

"Ο δίκαιος αγώνας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των εργαζομένων ενάντια στην εκποίηση του Ομίλου βρίσκει ανταπόκριση"

genop-deeΣυνάδελφοι, συναδέλφισες, 
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ άκουσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις δηλώσεις του υπουργού Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι σταματά κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Ομίλου ΔΕΗ. 
Ο δίκαιος αγώνας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των εργαζομένων ενάντια στην εκποίηση του Ομίλου βρίσκει ανταπόκριση στις αρχικές δηλώσεις του υπουργού. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αναμένουμε τις νομοθετικές παρεμβάσεις. 
 Από την πρώτη στιγμή με απεργίες και συλλαλητήρια , με.. προσφυγές στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας συμμάχους τα συνδικάτα, την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και την κοινωνία ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΜΕ και ΑΝΑΤΡΕΨΑΜΕ τα σχέδια Σαμαρά-Βενιζέλου, για τον τεμαχισμό-ακρωτηριασμό της πρώτης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας και την σκανδαλώδη προσπάθεια διαμοιρασμού των κομματιών της στα ντόπια και ξένα οικονομικά συμφέροντα. 
 Στις αποκαλύψεις μας και στην αδυναμία τους να πείσουν την ελληνική κοινωνία και να απαντήσουν πειστικά για την ανάγκη ιδιωτικοποίησης του Ομίλου ΔΕΗ, δεν δίστασαν να στοχοποιήσουν τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και να τη χαρακτηρίσουν σαμποτέρ της χώρας και δημόσιο κίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα. ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ! Στις αποκαλύψεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η κυβέρνηση προχώρησε σε δημοκρατική εκτροπή με το αντισυνταγματικό μέτρο της επιστράτευσης των εργαζομένων – μελών της. ΑΠΕΤΥΧΑΝ να μας ακυρώσουν συνδικαλιστικά, να μας προσβάλλουν πολιτικά και να μας απομονώσουν κοινωνικά. 
Μαζί με την αποτυχία τους «αποχαιρέτησαν την Αλεξάνδρεια». Η ΓΕΝΟΠ παρέμεινε όρθια στηρίζοντας και προστατεύοντας την επιχείρηση και τους εργαζομένους.
 Η συνδικαλιστική μας σοβαρότητα και υπευθυνότητα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά του χθες , του σήμερα και του αύριο. Η άμεση άρση της επιστράτευσης είναι καθήκον και υποχρέωση του νέου υπουργού. 
Σε αναμονή της συνάντησής μας με το νέο υπουργό, του ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο δύσκολο έργο του.
 
 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αίρεται η επιστράτευση των εργαζομένων σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ

Την άρση της πολιτικής επιστράτευσης στη ΔΕΗ, το ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ αποφάσισε η κυβέρνηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρει: «Μετά από εισήγηση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε την απόφαση για άρση της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στις εταιρείες ΔΕΗ..
ΑΕ, ΑΔΜΗΕ ΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ».
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΗ βρίσκονται από την 5η Ιουλίου 2014 σε καθεστώς επίταξης.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Τι φέρνει το φθηνό πετρέλαιο για τη ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αντίβαρο στις αβεβαιότητες που έχουν προκύψει, εξαιτίας των εκλογών
αλλά και των εκκρεμοτήτων που φαίνεται να οδηγούν σε πάγωμα την αποκρατικοποίηση και την εισροή εσόδων (πχ πώληση του ΑΔΜΗΕ) είναι για τη ΔΕΗ το περιβάλλον της αγοράς που «κρύβει» αρκετούς θετικούς καταλύτες για την εταιρεία.

Η εταιρεία βλέποντας την τιμή του πετρελαίου να
κατρακυλά υπολογίζει άμεσα κέρδη σε δύο μέτωπα ενώ υπάρχουν και οι έμμεσες ωφέλειες. Ποια είναι όμως τα οφέλη που περιμένει η αγορά για τη ΔΕΗ από την πτώση του πετρελαίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, εφόσον το 2015 η μέση τιμή του πετρελαίου διαμορφωθεί στα 60 δολάρια το ..βαρέλι, τότε η μείωση αυτή μεταφράζεται σε επιπλέον κέρδη για τη ΔΕΗ τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η μείωση αυτή θα προέλθει κατά τα δύο τρίτα από τη μείωση του κόστους προμήθειας του μαζούτ που αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ ακόμη 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το χαμηλότερο κόστος του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου είναι συνδεδεμένη με το πετρέλαιο στο συμβόλαιο με τη ΔΕΠΑ. Αυτές είναι οι άμεσες ωφέλειες, ωστόσο το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά επιπλέον 100 εκατ. ευρώ εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους των αγορών ενέργειας από τρίτους (ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς και εισαγωγές).

Βεβαίως το περιβάλλον της αγοράς κρύβει και κινδύνους, ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες που θέλουν τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών να βρίσκονται στο ύψος των 2 δισ. ευρώ, με τον κύριο όγκο να προέρχεται από τη χαμηλή τάση.

 

478 θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ανακοινώνει την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 478 ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, για το Νομό Κοζάνης, και για το νομό Φλώρινας

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ 

Η ΔΕΗ ανακοινώνει την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 478 ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, για το Νομό Κοζάνης, και για το νομό Φλώρινας
www.dikaiologitika.grΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
 Οι υποψήφιοι για την απόδειξη των ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Β), των λοιπών ιδιοτήτων τους και της εμπειρίας τους οφείλουν να προσκομίσουν όλα τα απαιτούμενα από την παρούσα ανακοίνωση και το «Παράρτημα .. ανακοινώσεων Συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ/ΔΕΗ) για την πρόσληψη σε Λιγνιτωρυχεία, Σταθμούς Παραγωγής (ΑΗΣ/ΥΗΣ) και αυτόνομους και τοπικούς Σταθμούς Παραγωγής των νησιών (ΑΣΠ/ΤΣΠ) της ΔΕΗ ΑΕ» δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενότητα «ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ» του Κεφαλαίου ΙΙ του ανωτέρω Παραρτήματος. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ: 
1. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν την υγεία και την φυσική καταλληλότητα που θα τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης που επιλέγουν. 
2. Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι οι υποψήφιοι που θα προσληφθούν θα απασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο στις εργασίες για τις οποίες προσλαμβάνονται.
3. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλλουν και χωριστή Υπεύθυνη Δήλωση Ν.1599/1986, στην οποία θα δηλώνουν αν έχουν απασχοληθεί στη ΔΕΗ Α. Ε. ή σε θυγατρικές της ΔΕΗ Α.Ε. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (π.χ. σύμβαση έργου, ημερομίσθιος κ.α, εκτός πρακτικής άσκησης) κατά την τελευταία 2ετία, καθώς και τα χρονικά διαστήματα που απασχολήθηκαν.
 4. Για τις ειδικότητες των κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ η υποβολή τίτλων Σπουδών Ανώτερης Εκπαιδευτικής βαθμίδας των αιτούμενων θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των υποψηφίων από την επιλογή. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στο «Παράρτημα ανακοινώσεων Συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ/ΔΕΗ) για την πρόσληψη σε Λιγνιτωρυχεία, Σταθμούς Παραγωγής (ΑΗΣ/ΥΗΣ) και αυτόνομους και τοπικούς Σταθμούς Παραγωγής των νησιών (ΑΣΠ/ΤΣΠ) της ΔΕΗ ΑΕ». ΠΡΟΣΟΧΗ : 
Μετά την τελευταία αναμόρφωση του ανωτέρω Παραρτήματος με σήμανση έκδοσης «06-08-2014» επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τροποποιήσεις-συμπληρώσεις σχετικές με: -την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων, - την καθιέρωση της Διδακτικής απασχόλησης ως εμπειρίας, -την απόδειξη των κριτηρίων της ανεργίας (για ανέργους που παρακολουθούν προγράμματα του ΟΑΕΔ, για τα οποία δεν υπάρχει επιταγή κατάρτισης voucher ), - την απόδειξη της πολυτεκνικής ιδιότητας για αλλοδαπούς. 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Ανακοίνωση ΣΟΧ 7 για τον Ν.Κοζάνης 

Υποβολή Αιτήσεων από 23.01.2015 έως 02.02.2015

www.dikaiologitika.gr

Κων/νος Ζωντανός: Τι θα φέρει το 2015 στον ΔΕΔΔΗΕ




Με έναν απολογισμό της ολιγόμηνης θητείας του στο «τιμόνι» του ΔΕΔΔΗΕ, ξεκίνησε την ομιλία του ο Κωνσταντίνος Ζωντανός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Μάλιστα, το 2015, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, θα φέρει βελτιωτικές αλλαγές στη λειτουργία της εταιρείας που θα αφορούν στην συστέγαση όλων των Διευθύνσεων του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα κτίριο, στην επικαιροποίηση του Οργανογράμματος της εταιρείας, στην.. υιοθέτηση Προτύπων Συμβάσεων για περισσότερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, καθώς στην προώθηση καίριων έργων για τα «Έξυπνα Δίκτυα». Αναλυτικότερα, κατά την ομιλία του ο κ. Ζωντανός είπε τα εξής:  
Πριν από περίπου 4 μήνες ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ. Από την πρώτη κιόλας ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου συνειδητοποίησα ότι βρέθηκα σε μια εταιρεία με συγκροτημένη οργάνωση, υποδομή και λειτουργία. Μια εταιρεία που ενώ δεν έχει συμπληρώσει ακόμη ούτε τρία χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της, διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εγχώρια οικονομία μας. Ο στόχος που έχω θέσει από την πρώτη στιγμή, είναι να μπορέσω μαζί με όλους εσάς να αναπτύξω αυτή την εταιρεία, να την βελτιώσω, να την εκσυγχρονίσω, να την μετατρέψω σε ένα πρότυπο για την ελληνική επιχειρηματικότητα, σε έναν σταθερό πυλώνα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
  Ο ΔΕΔΔΗΕ σήμερα είναι μια εταιρεία που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους Διαχειριστές Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι μια εταιρεία που από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι μια εταιρεία που εν μέσω μιας τόσο δύσκολης οικονομικής συγκυρίας όπως αυτή που ζούμε σήμερα, υλοποιεί επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Επενδύσεις που έχουν σαν στόχο την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επενδύσεις που έχουν σαν στόχο την ανάπτυξη υποδομών που θα βοηθήσουν τη χώρα μας να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. Επενδύσεις που θα μας βοηθήσουν να ξαναβρούμε το δρόμο της ανάπτυξης. Για την ανάπτυξη της εταιρείας μας, πέρα από το Business Plan που σας είχε παρουσιάσει πέρυσι στην αντίστοιχη εκδήλωση ο κ. Κόλλιας και το οποίο έχει επικαιροποιηθεί, θα ήθελα να σας πω ότι προχωράμε και σε κάποιες αλλαγές με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ. Είμαστε σε αναζήτηση ενός νέου κτηρίου το οποίο θα στεγάσει όλες τις επιτελικές διευθύνσεις της εταιρείας. Με τη στέγαση όλων των διευθύνσεών μας σε ένα ενιαίο κτήριο, θα είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί, θα εξοικονομήσουμε χρόνο ενώ θα επιτύχουμε και οικονομίες κλίμακας. Παράλληλα, αφού καλύψαμε και τη θέση του Γενικού Διευθυντή Υποστηρικτικών Λειτουργικών προχωράμε στην επικαιροποίηση του οργανογράμματος της εταιρείας, με στόχο να αποκτήσουμε μεγαλύτερη
ευελιξία, να βελτιωθεί η παραγωγικότητά μας και να βελτιωθεί η καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης.
Επιπροσθέτως, δημιουργούμε Πρότυπα Συμβάσεων τα οποία θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ στην επιτάχυνση διαδικασιών που αφορούν σε κρίσιμους τομείς της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα στις προμήθειες. Με τα Πρότυπα Συμβάσεων θα αυτοματοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό οι διαδικασίες, θα περιοριστούν οι κίνδυνοι και θα γίνουμε περισσότερο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί.
Ταυτόχρονα το όραμά μας για ένα υπερσύγχρονο και αξιόπιστο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας αρχίζει να υλοποιείται μέσα από τα έργα που προωθούμε για τα «Έξυπνα Δίκτυα». Ο διαγωνισμός για τους 200.000 μετρητές που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο θα δημιουργήσει τις πρώτες βάσεις για τη σταδιακή εξέλιξη του Δικτύου μας σε ένα «Έξυπνο Δίκτυο». 
Τα δίκτυα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων κλιματικής αλλαγής και ενεργειακής βιωσιμότητας στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Η εξασφάλιση του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που προβλέπει για τα επόμενα χρόνια η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να διασφαλιστεί από την αξιοποίηση του δυναμικού της διεσπαρμένης παραγωγής μέσα από τα δίκτυα. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο, αποτελεί ο εκσυγχρονισμός τους και η σταδιακή τους εξέλιξη σε «Έξυπνα Δίκτυα», τα οποία συμβάλουν σε ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή ο Έλληνας καταναλωτής, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται με πολύ καλύτερο τρόπο την κατανάλωση ενέργειας και να επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση και περιορισμό του κόστους. 
Αυτό το έχουμε ήδη πετύχει με το σύστημα τηλεμέτρησης Μέσης Τάσης σε περίπου 13.500 πελάτες μας και με το σύστημα τηλεμέτρησης Μεγάλων Πελατών στη Χαμηλή Τάση όπου έχουμε εγκαταστήσει 60.000 μετρητές No 5,6 και 7 και άλλους 5.000 μετρητές Νο 3 και 4. Τέλος τα Έξυπνα Δίκτυα δίνουν τη δυνατότητα για άμεσο εντοπισμό σφαλμάτων και βλαβών και ταχύτερη αποκατάστασή τους.  
Ο ΔΕΔΔΗΕ όμως πάνω από όλα είναι οι εργαζόμενοί του. Είστε όλοι εσείς. Εσείς παραμένετε στις επάλξεις. Εσείς φροντίζετε 24 ώρες το 24ωρο για την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση της χώρα μας. Εσείς, με επαγγελματισμό και ευθύνη φροντίζετε άμεσα για την επίλυση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν. O επαγγελματισμός σας και η υπευθυνότητά σας, μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν στο Δίκτυο από ζημιές, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα μας την Πρωτοχρονιά. Οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ, αψηφώντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα, φρόντισαν για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος που προέκυψε πριν από λίγες ημέρες στην ηλεκτροδότηση δύο νησιών μας, της Άνδρου και της Τήνου.  
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την μέχρι τώρα άριστη συνεργασία μας, η οποία ελπίζω να συνεχιστεί και στο μέλλον. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την άριστη συνεργασία αλλά και τη συνεισφορά τους στο έργο μας. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της μητρικής μας εταιρείας, τον κ. Αρθούρο Ζερβό, για την πολύτιμη συνεργασία του και τη στήριξη των προσπαθειών μας, καθώς και όλα τα στελέχη και το προσωπικό της ΔΕΗ ΑΕ, αλλά και τον κ. Γιάννη Γιαρέντη πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ για την άριστη συνεργασία μας, καθώς και όλους τους συνεργάτες του ΔΕΔΔΗΕ που
βρίσκονται σήμερα κοντά μας.
Κυρίες και κύριοι, οι καιροί που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Η πολιτική αστάθεια επηρεάζει όλους μας στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική μας ζωή. Με αφορμή όμως τη σημερινή μας γιορτή και τη νέα χρονιά που έχει ξεκινήσει, θα ήθελα να μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους μας. Με σκληρή δουλειά, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο έργο μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία της εταιρείας μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο. Πρέπει μέσα από την επιχείρηση που λέγεται ΔΕΔΔΗΕ, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας μας που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις και να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί. Ελπίζω να μου δοθεί ο χρόνος και η ευκαιρία για να συνεχίσω το έργο μου στον ΔΕΔΔΗΕ, μαζί με όλους εσάς.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συγχαίρει όλους τους συναδέλφους που εργάστηκαν κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες


Κάτω από εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες οι εργαζόμενοι
στον Όμιλο ΔΕΗ (ορυχεία- παραγωγή, μεταφορά, διανομή) κατέβαλαν, στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας και  την αποκατάσταση των βλαβών.
Όμως παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων η επισκευή των βλαβών ήταν εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα εξαιτίας των..
τραγικών ελλείψεων τεχνικού προσωπικού αλλά και του πεπαλαιωμένου δικτύου. Ειδικότερα, το ελάχιστο προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και η μείωση των εργαζομένων στις βάρδιες έκαναν δύσκολη ,αν όχι αδύνατη, την  επάνδρωση των συνεργείων και κατ΄επέκταση την επιδιόρθωση των βλαβών στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
 
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συγχαίρει όλους τους συναδέλφους που εργάστηκαν κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην τροφοδοσία νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ηλεκτρικό ρεύμα και επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά ότι η μείωση του προσωπικού (λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της καθυστέρησης νέων προσλήψεων) θα συνεχίσει να δυσχεραίνει την επισκευή των βλαβών. Επιπλέον το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, από τις συνθήκες εγκατάλειψης που διαμορφώνονται για λόγους «οικονομίας» (μείωση προσωπικού στις βάρδιες, ελλείψεις υλικών και εφοδίων) ενώ τα αυξημένα φαινόμενα κλοπών ( σε εγκαταστάσεις των δικτύων διανομής και ειδικότερα σε υποσταθμούς κλπ ) δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Πόσο είναι το «πριμ ετοιμότητας» για τις μονάδες - Πώς θα γίνει η επιλογή


Με 45.000 ευρώ ανά διαθέσιμο μεγαβάτ το χρόνο, θα αποζημιώνονται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που προσφέρουν υπηρεσίες διαθεσιμότητας ισχύος, σύμφωνα με την πρόταση που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση.
Στον μηχανισμό προτείνεται να ενταχθούν οι μονάδες της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων παραγωγών που διαθέτουν τα χαρακτηριστικά για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, μέσω της οποίας διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση και ..
η αντιμετώπιση των έντονων διακυμάνσεων που προκαλεί η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά και αιολικά).
 
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το νέο σχήμα – μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ στην ευελιξία που προφέρουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα ενταχθούν. Δηλαδή, στη δυνατότητα ταχείας αύξησης ή μείωσης της ισχύος μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, έτσι ώστε να καλύπτει το φορτίο, ακολουθώντας τις Εντολές Κατανομής του Διαχειριστή, σε χρονικό ορίζοντα μερικών ωρών. Επίσης στη δυνατότητα μίας μονάδας να ακολουθεί ένα ταχύ κύκλο λειτουργίας («άναμμα» και «σβήσιμο» της μονάδας ανά μικρά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τις αυξομειώσεις των ΑΠΕ).
 
Έτσι, προτείνει η ΡΑΕ τα κριτήρια επιλεξιμότητας για ένταξη στο μηχανισμό να καθορίζονται σε τεχνική βάση, ανεξαρτήτως της τεχνολογίας της μονάδας και να μπορούν να συμμετάσχουν τόσο νέες, όσο και υπάρχουσες μονάδες, οι οποίες:
• Διαθέτουν συστήματα απομεμακρυσμένου ελέγχου (remote control), ώστε να μπορούν να τεθούν υπό τον ανεξάρτητο έλεγχο του Διαχειριστή, και
• Έχουν αυξημένες δυνατότητες μεταβολής της εξόδου τους, και πιο συγκεκριμένα ρυθμό μεταβολής τουλάχιστον 8 MW/min, και δυνατότητα απόκρισης για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες ώρες.
Ο μόνιμος μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ, ο οποίος θα βασίζεται στη διενέργεια δημοπρασιών για την αγορά των υπηρεσιών ευελιξίας που είναι αναγκαίες για το Σύστημα, απαιτεί σύνθετο και προσεκτικό σχεδιασμό, κυρίως ως προς τις πολυάριθμες τεχνικές λεπτομέρειες των δημοπρασιών αυτών.
Για το λόγο αυτό προτείνεται η λειτουργία ενός μεταβατικού μηχανισμού για την αποζημίωση της ευελιξίας, με διάρκεια έως και την 31η Οκτωβρίου 2015. Στο πλαίσιο του 10μηνου αυτού μεταβατικού μηχανισμού, το Μοναδιαίο Τίμημα Πληρωμής Ισχύος για παροχή ευελιξίας θα καθοριστεί με απόφαση της ΡΑΕ, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξετάζει ήδη επίσημα την πρόταση αυτή και αναμένεται να εκδώσει τη σχετική απόφαση περί τα τέλη Ιανουαρίου 2015.
 
Η προτεινόμενη τιμή ανέρχεται σε 45 ευρώ ανά κιλοβάτ (45.000 ανά μεγαβάτ) διαθέσιμης ισχύος το έτος, με ανώτατο όριο πληρωμών τα 15 εκατ. ευρώ ανά μονάδα για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015. Επιπλέον, η συνολική διαθέσιμη ισχύς των μονάδων που μπορούν να συμμετάσχουν στον εν λόγω μηχανισμό ανέρχεται σε 5000 MW περίπου.
Επομένως, ο προϋπολογισμός του εν λόγω μηχανισμού σε ετήσια βάση είναι 225 εκατομμύρια ευρώ (45.000 €/MW x 5000 MW περίπου), ενώ για το 10μηνο εφαρμογής του μεταβατικού μηχανισμού (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2015), ανέρχεται συνολικά σε 187 εκατομμύρια ευρώ.

Πόσες  μονάδες προτείνεται να ενταχθούν
 
Μονάδες Φυσικού Αερίου
4411
-Συνδυασμένου κύκλου
4078
-Ανοιχτού κύκλου
141
- Συμπαραγωγή
192
Υδροηλεκτρικά
582
Σύνολο
4993
Σημείωση: Τα μεγέθη σε μεγαβάτ

(Μ. Καϊταντζίδης, Euro2day.gr)

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Πολλή… κατανόηση αλλά καθόλου ρευστό στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ




Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη είχε η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ, σε συνέχεια της δραματικής επιστολής που του είχε στείλει στην οποία εξηγούσε το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει και ζητούσε την  καταβολή των ποσών που χρωστάει το ελληνικό δημόσιο προς τη ΔΕΗ, προκειμένου κι εκείνη με τη σειρά της να καταβάλλει τα οφειλόμενα προς τον ΛΑΓΗΕ και να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές προς τους.. παραγωγούς ΑΠΕ.   Το ίδιο ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης με τον κ. Χαρδούβελη, όπου ο Τάσος Γκαρής πίεσε για να πληρωθούν άμεσα τα 190 εκατ. ευρώ που χρωστάει το δημόσιο (στενός και ευρύτερος τομέας).  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ δεν εισέπραξε τίποτα περισσότερο από… κατανόηση. Ο υπουργός παρέπεμψε στον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος όμως, ως βουλευτής και εκ νέου πολιτευτής, είναι… ακριβοθώρητος, ειδικά λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Το πρόβλημα ως εκ τούτου παραμένει. Η ΔΕΗ δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της  και οι προβλέψεις είναι ότι τα «φέσια» από τους καταναλωτές ρεύματος θα μεγεθυνθούν τον Ιανουάριο, προκαλώντας μεγαλύτερη ασφυξία στο ταμείο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, διευρύνοντας, αντί να περιορίζουν τις υπερημερίες στην πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ.  
 
Δικαστικές ενέργειες
  Όπως είχε αναφέρει και στην επιστολή προς Χαρδούβελη, ο  πρόεδρος του Λειτουργού δηλώνει ότι αν δεν εισέλθουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ οι απαραίτητοι πόροι, ο ΛΑΓΗΕ θα συνεχίσει τις δικαστικές ενέργειες που έχει ήδη δρομολογήσει. Συγκεκριμένα ανέφερε στην επιστολή: «Αυτή η καθυστέρηση πληρωμών έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, όπως μας γνωστοποιούν επανειλημμένως οι  παραγωγοί, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους μετά από τη θέσπιση του νόμου 4254/14, απειλώντας με πολλαπλές δικαστικές ενέργειες κατά της εταιρείας, μολονότι γνωρίζουν ότι ο ΛΑΓΗΕ δεν έχει οιαδήποτε αρμοδιότητα καθορισμού των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ καθώς επίσης και ότι εξοφλεί τις υποχρεώσεις του προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, μόλις πιστωθεί ο Ειδικός Λογαριασμός με τα εκ του νόμου έσοδα. Ο ΛΑΓΗΕ θεωρεί την εξασφάλιση των ως άνω πόρων ως απολύτως αναγκαία για την εν μέρει, έστω, άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς ΑΠΕ. Άλλως, εάν αυτοί οι πόροι δεν μας αποδοθούν εγκαίρως, ο ΛΑΓΗΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τις δικαστικές ενέργειες (ορισμένες εκ των οποίων έχει ήδη δρομολογήσει), κατά των άνω οφειλετών του, στοχεύοντας στην αποφυγή κατάρρευσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας».  
 
Ξεπέρασαν τα 2 δισ. τα φέσια   Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ, όπως έχει αποκαλύψει το energypress, εμφάνισαν νέα αύξηση τον Νοέμβριο (δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το Δεκέμβριο, αλλά οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες) φτάνοντας σε επίπεδα λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ! Από αυτά, το 1,4 δισ. ευρώ αφορά οφειλές στη χαμηλή τάση, δηλαδή από οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές κάθε κατηγορίας, όπως ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που έχουν ενταχθεί στις χαμηλές χρεώσεις του ΚΟΤ και παρ’ όλα αυτά αδυνατούν να πληρώσουν, οικιακούς με μικρές και μεγάλες καταναλώσεις, βιοτεχνίες, εμπορικά καταστήματα κ.λπ., όπου και οφείλεται η νέα αύξηση των ανεξόφλητων. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί ότι οι απλήρωτοι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά 40% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες ως αποτέλεσμα πρωτίστως της άτυπης απαγόρευσης που υπάρχει στη ΔΕΗ για την αποκοπή ρολογιών για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που υπάγεται στις διατάξεις του ΚΟΤ. Ως αποτέλεσμα των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ ξεπέρασαν στο τέλος Νοεμβρίου τα 400 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση, μέσα σε ένα μήνα, της τάξης του 20%. Από τα 400 εκατ. ευρώ, τα 230 περίπου αφορούν το ΕΤΜΕΑΡ (αύξηση 45% μέσα σε ένα μήνα) που πρέπει να αποδώσει ο ΑΔΜΗΕ προς τον ΛΑΓΗΕ. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΑΔΜΗΕ προς τον ΛΑΓΗΕ έφτασαν στο τέλος Νοεμβρίου στα 290 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 40% τον τελευταίο μήνα.  Έτσι εξηγείται η μεγάλη δυσπραγία του ΛΑΓΗΕ να πληρώσει τους παραγωγούς ΑΠΕ και η αντίστοιχη μεγέθυνση των υπερημεριών. Συγκεκριμένα ο ΛΑΓΗΕ χρωστούσε, τέλος Νοεμβρίου, πάνω από 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή 15% περισσότερα από ότι τον προηγούμενο μήνα.

Οι εκλογές θα κρίνουν τα κρίσιμα «ντιλ» στον τομέα της ενέργειας




Οι πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να καθορίσουν κρίσιμα «ντιλ» στον τομέα της ενέργειας, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αλλά και οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων.
 
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να κατατεθούν οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ, ενώ τον Απρίλιο θα ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της ιδιωτικοποίησης..
του 66% του ΔΕΣΦΑ με την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγει η DGcomp για τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό από την είσοδο της αζερικής Socar στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Ο Φεβρουάριος και ο Μάιος του 2015 θα είναι οι μήνες που θα κριθεί το μεγάλο εγχείρημα αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων, το οποίο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά κατέληξε να συμπέσει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τέτοιου είδους επενδύσεις, αυτή της χαμηλής διακύμανσης της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά.
Σε δεύτερο πλάνο, μέσα στη χρονιά αναμένεται να κλείσουν και μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που επιβλήθηκαν από το πρώτο κιόλας Μνημόνιο, αλλά δεν κατάφεραν να προχωρήσουν μέχρι σήμερα. Η ολοκλήρωσή τους είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις δύο ιδιαίτερα κρίσιμες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αγορές.
 
Ιδιωτικοποιήσεις
Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ασχέτως από το αποτέλεσμα που θα βγάλουν, θα οδηγήσει σε «πάγωμα» τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, ενώ υπάρχει πάντα και η προοπτική της πλήρους ανατροπής του προγράμματος στην περίπτωση που προκύψει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επισήμως διατυπώσει την άποψη ότι τα ενεργειακά δίκτυα θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι θα ακυρώσει τις όποιες συμφωνίες προκύψουν όταν έρθει στην κυβέρνηση.
 
Τα πρώτα δείγματα της στάσης που θα κρατήσει σε μια πιθανή ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας θα φανούν στον ΑΔΜΗΕ, όπου η ιδιωτικοποίηση «τρέχει» με πολύ καλές προοπτικές, αφού κατάφερε μέχρι σήμερα να συγκεντρώσει και να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών όπως είναι ο ιταλικός διαχειριστής δικτύων ηλεκτρισμού ΤΕΡΝΑ και ο αντίστοιχος του Βελγίου, Εlia, αλλά και ο κινεζικός κολοσσός China State Grid. Σχεδόν βέβαιη σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται η ανατροπή του σχεδίου σύστασης και πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ» όπως και η μετοχοποίηση στη συνέχεια του 17% της μητρικής εταιρείας.
Ενδεικτική της τροπής που παίρνουν τα πράγματα στον τομέα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων είναι η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να παγώσει τις διαδικασίες πρόσληψης συμβούλου για τη «Μικρή ΔΕΗ».
 
Οι πιθανότητες ολοκλήρωσης της ούτως ή άλλως δύστοκης λόγω της στάσης της Κομισιόν ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ αποδυναμώνονται περαιτέρω, ενώ στις ελληνικές καλένδες αναμένεται να μετατεθούν λιγότερο ώριμα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων όπως αυτά της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ. Αντίστοιχη πορεία θα έχουν και οι προγραμματισμένες από το πρώτο Μνημόνιο διαρθρωτικές αλλαγές για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν προχωρούσαν με βάση τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από το πρώτο Μνημόνιο και υπήρχε η απαιτούμενη πολιτική βούληση. Οι βασικότερες εξ αυτών είναι το νομοσχέδιο για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου που θα έπρεπε να είχε κατατεθεί στη Βουλή από τον περασμένο Απρίλιο και η καθιέρωση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2014.
Μικρότερη επίπτωση εκτιμάται ότι θα έχουν οι πολιτικές εξελίξεις σε έργα στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη χώρα, όπως είναι οι αγωγοί (ΤΑP και ΙGB). Αντίθετα αβέβαιο παραμένει το μέλλον μικρότερης εμβέλειας έργων γεωστρατηγικού χαρακτήρα, όπως η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας, αλλά και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Κυκλάδων και Κρήτης.
Χρ. Λιάγγου Καθημερινή