Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Κόβονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για αγρότες και οικιακούς πελάτες

Την εξάλειψη των επιδοτήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού
για αγρότες και οικιακούς πελάτες με χαμηλή κατανάλωση, προβλέπει το κείμενο του νέου μνημονίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται η ανάγκη, οι τιμές να αντανακλούν το κόστος προκειμένου να ενθαρρύνεται η είσοδος νέων παικτών στην αγορά, να καλυφθεί το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ και να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, η οποία - κατά το σκεπτικό αυτό - «επιδοτεί» τα χαμηλότερα τιμολόγια που ισχύουν για τις άλλες κατηγορίες πελατών.

Ωστόσο, στο κείμενο σημειώνεται ότι ενώ το σύνολο των τιμολογίων του ηλεκτρικού (όπως προέβλεπε το προηγούμενο μνημόνιο) απελευθερώθηκαν από την 1η Ιουλίου, υπάρχει αντίσταση σε πολιτικό επίπεδο να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, δηλαδή αυτά που ισχύουν για τους οικιακούς πελάτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης, το μνημόνιο προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην ισχύ μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να διαθέτει ή να λειτουργεί οποιοσδήποτε ηλεκτροπαραγωγός, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, με στόχο, προφανώς, η πώληση του 30% των μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο αποκρατικοποίησης, να μην οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου παίκτη με δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Το πλαφόν θα επιβληθεί με νόμο τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Με τον ίδιο νόμο θα γίνει ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που εντάσσεται, επίσης, στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, και θα αρθούν τα όποια νομικά εμπόδια υπάρχουν για την αποκρατικοποίηση «με προστασία των συμφερόντων των μικρομετόχων».

Στο μνημόνιο επισημαίνονται τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του ελλείμματος στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για το οποίο στόχος παραμένει ο μηδενισμός του χρέους έως το τέλος του 2014.

Έως τον Σεπτέμβριο προβλέπεται η λήψη μέτρων που θα αφορούν τις ήδη λειτουργούσες μονάδες ΑΠΕ και κυρίως τα φωτοβολταϊκά (θα περιλαμβάνουν πιθανότατα μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της πράσινης ενέργειας), με στόχο η απόδοση των επενδύσεων να φτάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Επίσης, ενώ τονίζεται η ανάγκη να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι καταναλωτές, ωστόσο, αναφέρεται ότι το «τέλος ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ) θα αναθεωρείται σε εξαμηνιαία βάση, δηλαδή μετά την αύξηση του Ιουλίου θα επανεξεταστεί τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2014.


 http://www.newsit.gr/

ΑΔΜΗΕ: Μόλις 2 χρόνια ζωής είχε το μοντέλο ΙΤΟ

Ο ενεργειακός νόμος 4001 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 22
Αυγούστου του 2011. Ήταν ο νόμος μέσω του οποίου η Ελλάδα ενσωμάτωνε το λεγόμενο 3ο ενεργειακό πακέτο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των εταιρειών παραγωγής ενέργειας με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα δίκτυα. Για την εκπόνηση του πολυσέλιδου κειμένου του νόμου είχαν προηγηθεί πολύμηνες συσκέψεις στο ΥΠΕΚΑ, υπό την ηγεσία της τότε υπουργού Τ. Μπιρμπίλη, με τη συμμετοχή συνεργατών της και ηγετικών στελεχών της ΔΕΗ, η οποία είχε σημαντικό συμφέρον με δεδομένο ότι τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού της ανήκουν. 
Τότε λοιπόν –και παρά τις έντονες αντιδράσεις και αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει φορείς της αγοράς αλλά και οι ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ– καταργήθηκε το μοντέλο του ΔΕΣΜΗΕ που ίσχυε και δημιουργήθηκε το δαιδαλώδες σχήμα του ΑΔΜΗΕ (θυγατρική ΔΕΗ δίκτυα μεταφοράς), ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική ΔΕΗ δίκτυα διανομής) και ΛΑΓΗΕ (ανεξάρτητος λειτουργός αγοράς).  
Το υδροκέφαλο και υπεργραφειοκρατικό σχήμα (εκτός από τα νέα διοικητικά συμβούλια, δημιουργήθηκαν εποπτικά συμβούλια, υπεύθυνοι συμμόρφωσης και διάφορα άλλα όργανα) σύμφωνα με την κριτική που ασκήθηκε πολλάκις από τους γνώστες της αγοράς, δημιουργήθηκε για έναν και μόνο λόγο: διότι ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της εσωτερικής γραφειοκρατικής και συνδικαλιστικής νομενκλατούρας της ΔΕΗ για έλεγχο της αγοράς. Άλλωστε ακόμη και η δημιουργία και λειτουργία του ΔΕΣΜΗΕ ουδέποτε έγινε πραγματικά αποδεκτή από τη ΔΕΗ, υποστηρίζουν όσοι ασκούν την ίδια κριτική.  
Χθες πάντως το περίφημο μοντέλο ΙΤΟ που επελέγη μόλις δύο χρόνια πριν, ανακοινώθηκε ότι μπαίνει στο... «χρονοντούλαπο»: στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ως υποχρέωση και προαπαιτούμενο να φέρει σε ψήφιση νέο νόμο, που θα διαχωρίζει πλήρως τον ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ ιδιοκτησιακά, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει και η πώληση του διαχειριστή των δικτύων. Το πλάνο ως γνωστόν περιλαμβάνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο στρατηγικού που θα αγοράσει από τη ΔΕΗ ποσοστό, αφήνοντας στο Δημόσιο καταστατική μειοψηφία 33%.
  Ακόμη και αυτό το πλάνο της κυβέρνησης πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρά κενά: 
τι θα γίνει με τους μετόχους μειοψηφίας, πως μπορεί η ΔΕΗ να προχωρήσει στην πώληση ποσοστού χωρίς να έχει υπάρξει αποτίμηση της αξίας αλλά και της ενσωματωμένης στα πάγια περιουσίας του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων. Εξάλλου σε περίπτωση που η απώλεια του περιουσιακού στοιχείου (ΑΔΜΗΕ 100% θυγατρική της ΔΕΗ) οδηγεί σε απομείωση της αξίας της ΔΕΗ, τίθενται μέχρι και θέματα παραβιάσεως των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας.  
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το νέο πλάνο που ανακοινώθηκε χθες, ο πλήρης διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ τοποθετείται χρονικά για το δεύτερο τρίμηνο του 2014, και ο διαχωρισμός θα συμμορφώνεται στους εξής όρους: 
1) οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ θα διαχειρίζονται χωριστά (από χωριστές κρατικές ενότητες) σε σχέση με τις μετοχές της ΔΕΗ ή άλλων ενεργειακών εταιρειών,  
2) η στρατηγική ιδιωτικοποίησης και οι στόχοι της κυβέρνησης θα γίνουν απόλυτα σεβαστοί,  
3) η διαδικασία απόκτησης των μετοχών δε θα έχει ασύμβατες με τους στόχους του μνημονίου φορολογικές ή οικονομικές συνέπειες για την ελληνική κυβέρνηση.  
Τέλος η εκτέλεση του πλάνου της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ θα γίνει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Κομισιόν ώστε να διασφαλιστεί η συνέπεια και η συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ και τις καλύτερες πρακτικές και τους οικονομικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής.
 


του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ν. ΚΙΟΥΤΣΟΥΚΗΣ: Η επάρκεια του Ασφαλιστικού είναι ζήτημα εισροής πόρων και όχι περικοπών

ΔΗΛΩΣΗ
Του Γεν.Γραμματέα της ΓΣΕΕ κ. Ν. ΚΙΟΥΤΣΟΥΚΗ



Ο Υπουργός Εργασίας σε χθεσινές του δηλώσεις εστίασε στο κρίσιμο πρόβλημα της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος, το οποίο έχει επισημάνει, πρώτη από όλους και σε κάθε τόνο, η ΓΣΕΕ μέσα και από τις σχετικές εμπεριστατωμένες μελέτες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί, στους βασικότερους και πολύ συγκεκριμένους παράγοντες που -παρά τις βίαιες μειώσεις των συντάξεων και τις αυξήσεις ορίων ηλικίας- έχουν οδηγήσει την Κοινωνική Ασφάλιση στη σημερινή οικονομική ασφυξία, δηλαδή:
• Την ανεργία, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ξεπερνά το 27% (27,4%) επιδεινώνοντας δραματικά το “λόγο” εργαζομένων προς συνταξιούχους.

• Την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, “μπλοκάκια” κ.λπ.) που επιφέρει δραστικό περιορισμό του ύψους των εισφορών.


• Την αποδόμηση του Συστήματος των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων που έχει ως αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 30% με αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις στις εισφορές.


• Το “έγκλημα” της μη εξαίρεσης των Ασφαλιστικών Ταμείων από το PSI που συρρίκνωσε τα αποθεματικά τους κεφάλαια.


• Τη ραγδαία αύξηση της «μαύρης εργασίας» που εκτιμάται σε 42% στερώντας σημαντικούς πόρους, “απότοκο” και της ανάλγητης εμμονής για συμπίεση του εργασιακού κόστους.


• Τη διαχρονική αδυναμία πάταξης της εισφοροδιαφυγής και τη διόγκωση της εισφοροαποφυγής ως συνέπεια και της αποδυνάμωσης των ελεγκτικών μηχανισμών.


• Την αποτυχία είσπραξης των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία που υπολογίζονται σε 11 δις €.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν ένα “κοινό παρανομαστή”, που δεν είναι άλλος από την εφαρμογή του “δόγματος” της ακραίας λιτότητας την τελευταία τριετία.
Όταν, λοιπόν, ο Υπουργός κάνει λόγο για “αλλαγή εκ θεμελίων”, προφανώς και θα πρέπει να εννοεί τις ακολουθούμενες πολιτικές που “ενοχοποιούνται” στο μέγιστο βαθμό για την απαξίωση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Τόσο η βιωσιμότητα, όσο και η επάρκεια του Ασφαλιστικού είναι ζήτημα εισροής πόρων και όχι περικοπών, με θεσμοθέτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης εκτός Συνταξιοδοτικού Συστήματος και παράλληλα συνέχιση της αναγκαίας προσπάθειας για εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων και περικοπή των συντάξεων-επιδομάτων από τους μη δικαιούχους.
Οποιαδήποτε άλλη “λύση” είναι αδιέξοδη, υφεσιακή και καταστροφική σε ένα Σύστημα που ενώ βρίσκεται στην τρίτη θέση της Ε.Ε. αναφορικά με το ύψος των εισφορών, διανέμει “συντάξεις φτώχειας”.
Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε στη σαφή δέσμευση και διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συνταξιοδοτικές παροχές.

ΔΕΔΔΗΕ: Προστατευμένα τα υποβρύχια καλώδια στην Πάρο

Με αφορμή δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου, αναφορικά με
τα υποβρύχια καλώδια της ΔΕΗ που «βρίσκονται εκτεθειμένα» στην περιοχή Άσπρος Γκρεμός στην Πάρο, ο ΔΕΔΔΗΕ διευκρινίζει ότι τόσο τα εν λόγω υποβρύχια καλώδια, όσο και όλο το υπόλοιπο υποβρύχιο Δίκτυο αρμοδιότητάς του, είναι πλήρως προστατευμένο και δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για τους ανθρώπους, άρα και για τους παρακείμενους κολυμβητές.
Σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει ότι, αυτό διασφαλίζεται γιατί τα εν λόγω ειδικά υποβρύχια καλώδια, πλην των συστημάτων ηλεκτρικής προστασίας που τα υποστηρίζουν, έχουν από κατασκευής τους ενσωματωμένα υλικά και τεχνικές παραγωγής που εξασφαλίζουν ισχυρή μηχανική προστασία και ηλεκτρική μόνωση.
Επίσης αυτό επιβεβαιώνεται και από την πολύ καλή κατάσταση λειτουργίας του υποβρυχίου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού μήκους πέραν των 1000 Κm, που αν και  έχει εγκατασταθεί σε βάθη μεγαλύτερα των 100 μέτρων, υφιστάμενο έτσι υψηλές πιέσεις και καταπονήσεις, ανταποκρίνεται  πλήρως στις ενεργειακές απαιτήσεις των νησιών.
Πέραν αυτών όμως ο ΔΕΔΔΗΕ με βάση τις προδιαγραφές του, σε βάθη μικρότερα των πέντε μέτρων, εγκαθιστά τα υποβρύχια καλώδιά του σε  ορύγματα βάθους περίπου ενός μέτρου εντός του βυθού, που καλύπτονται εν συνεχεία με κατάλληλα αδρανή υλικά.
Παρόλα αυτά, σε λίγες περιπτώσεις, εμφανίζονται περιστατικά όπου ισχυρά θαλάσσια ρεύματα σε συνδυασμό με έντονες καιρικές συνθήκες μπορεί να μετακινήσουν  τα υλικά επικάλυψης του ορύγματος και να αποκαλυφθεί το καλώδιο. Ανάλογο των ανωτέρω είναι και το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο όπως εξηγήθηκε δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η αρμόδια υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ στην Πάρο αντέδρασε άμεσα στο περιστατικό, καθώς έχει ήδη επιθεωρήσει τα καλώδια τα οποία κρίνονται απολύτως ασφαλή. Ταυτόχρονα έχει προγραμματιστεί η άμεση επανατοποθέτησή τους στο προβλεπόμενο βάθος.
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ΔΕΔΔΗΕ και όχι η ΔΕΗ όπως εσφαλμένα αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, είναι ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη, λειτουργία, και συντήρηση του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των εν λόγω υποβρύχιων καλωδίων.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΓΕΝΟΠ:Είναι ή δεν είναι έγκλημα αυτό που κάνατε σε βάρος της ΔΕΗ;

ΤΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ
ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
Η εξαγγελθείσα πώληση (ξεπούλημα) ενός τμήματος της ΔΕΗ που θα εμπεριέχει Λιγνιτικά εργοστάσια, Ορυχεία, εργοστάσια Φυσικού Αερίου, Υδροηλεκτρικά εργοστάσια, πελάτες
ü  Έχει καμία σχέση με επένδυση; ΟΧΙ
ü  Θα δημιουργήσει έστω μια θέση εργασίας; ΟΧΙ
ü  Θα βοηθήσει την ανάπτυξη του τόπου; ΟΧΙ
ü  Η απόφασή σας αυτή δημιουργεί προστιθέμενη αξία; ΟΧΙ
ü  Τα χρήματα από το ξεπούλημα τμήματος της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού θα πάνε στην ανάπτυξη της συρρικνωμένης και ακόμα πιο αδύναμης ΔΕΗ που θα απομείνει όταν της αποσπάσετε αυτό το όφελος; ΟΧΙ
ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ-ΚΟΥΦΑΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΔΕΗ ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΕΤΕ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ.
  • Το 17% των μετοχών που θα δώσετε μιας απαξιωμένης, ισχνής και αδύναμης πλέον ΔΕΗ θα αποφέρει κάποιο σημαντικό έσοδο; ΟΧΙ
  • Το ποσό αυτό όποιο κι αν είναι μικρό – μεγάλο θα πάει στη ΔΕΗ; ΟΧΙ
  • Η ενέργεια σας αυτή θα βοηθήσει τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές; ΟΧΙ
ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ :
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ
  • Πως λέγονται οι πολιτικοί άντρες που στεντόρεια τη φωνή άλλα λένε τη μια στιγμή και άλλα την άλλη;
ΘΥΜΙΖΩ
ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 2 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ:
«Για παράδειγμα, το κυβερνητικό σχέδιο για πώληση του 17% της ΔΕΗ είναι πέρα για πέρα λάθος. Δείχνει μόνο ταμειακό πανικό. Και δεν έχει καμία σχέση με το τι σημαίνει αποκρατικοποίηση υποδομών Ενέργειας και το πώς γίνεται διεθνώς…
Εμείς λοιπόν, θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με τον πιο σύγχρονο, υγιή, διαφανή και αναπτυξιακό τρόπο.
Η σύγχρονη αντίληψη των αποκρατικοποιήσεων παντού ξεκινά από την απελευθέρωση της ενέργειας:
- Απελευθέρωση της Ενέργειας σημαίνει, πριν απ’ όλα, σπάω το κρατικό μονοπώλιο σε διαφορετικές εταιρίες και ύστερα διαλέγω τι πουλάω.
Η ΔΕΗ, ας το καταλάβουμε, δεν είναι πια ένα πράγμα. Πρέπει να εξεταστεί ως σύνολο διαφορετικών εταιρικών κλάδων.
Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς, για παράδειγμα, πρέπει να παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο. Τα υπόλοιπα μπορούν να αποκρατικοποιηθούν.
- Απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς σημαίνει, επίσης, ότι θα πρέπει να διαλέξουμε το ενεργειακό μείγμα που θα παράγει η χώρα στο μέλλον. Και το ρυθμιστικό του πλαίσιο.
Αυτά θέλουν να γνωρίζουν οι επενδυτές για τέτοιου είδους υποδομές.
Γιατί δεν με ενδιαφέρει μόνο η Ταμειακή διάσταση, αλλά και η Αναπτυξιακή.»
Κύριοι της κυβέρνησης,
Είναι άλλο πράγμα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δηλαδή η Δημόσια ΔΕΗ να έχει μια σειρά ιδιώτες ανταγωνιστές απέναντι της και άλλο εντελώς άλλο να τους δωρίσουμε τη ΔΕΗ και μόνοι, ελεύθεροι κι ανενόχλητοι να κάνουν ότι θέλουν και το κράτος ανήμπορο σαν απλός θεατής να παρακολουθεί το γδάρσιμο των καταναλωτών!
Εσείς με την υποτελή στάση σας αυτό κάνετε
  • Ξεπουλάτε κάθε τι δημόσιο
  • Ξεπουλάτε το δικαίωμα του λαού μας να έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει το κοινωνικό αγαθό της Ηλεκτρικής Ενέργειας.
  • Ξεπουλάτε την πατρίδα μας.
Το τελευταίο ερώτημα είναι:
Πως λέγεται αυτός που ενώ ξέρει πολύ καλά ότι η αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει ανοίξει διάπλατα λέει ξεδιάντροπα ψέματα ότι δήθεν δεν έχει ανοίξει για να δικαιολογήσει το έγκλημα του ξεπουλήματος της Επιχείρησης του ελληνικού λαού;
Για όσους τυχόν δεν ξέρουν (για να μην μας δουλεύετε κατάμουτρα)
ü  Έχουν ή δεν έχουν οι ιδιώτες 7 μονάδες παραγωγής Φ.Α. με εγκατεστημένη ισχύ 2635 MW που δουλεύουν νύχτα - μέρα και μάλιστα σε βάρος της ΔΕΗ;
ü  Πούλησαν πέρυσι το 32,3% της ζητούμενης ενέργειας;
ü  Έχουν ή δεν έχουν το 95% της εγκατεστημένης ισχύος από τα αιολικά πάρκα και συγκεκριμένα τα 1600 από τα 1680 εγκατεστημένα MW και αυτό όταν η ΔΕΗ ήταν η πρώτη εταιρεία σε όλη την Ε.Ε. που από το 1982 εγκατέστησε αιολικό πάρκο;
Είναι ή δεν είναι έγκλημα αυτό που κάνατε σε βάρος της ΔΕΗ;
ü  Έχουν ή δεν έχουν το 100% της εγκατεστημένης ισχύος στα φωτοβολταϊκά πάρκα και συγκεκριμένα τα 2199 από τα 2200 εγκατεστημένα MW!
Και όλα αυτά ενώ η ΔΕΗ ήταν από τις πρώτες εταιρίες σε όλη την Ευρώπη (1983) που έφτιαξε φωτοβολταϊκό σταθμό;
είναι ή δεν είναι έγκλημα αυτό;
Για ποια αγορά μιλάτε ότι δεν άνοιξε;
Όσο δε για την εμπορία, με ποιου ευθύνη οι κ.κ. της ENERGA και της HELLAS POWER χωρίς ίχνος ανταγωνισμού ( με τη ΔΕΗ δεμένη χειροπόδαρα) , χωρίς το παραμικρό ρίσκο, χωρίς να βάλουν μία χωρίς να δημιουργήσουν μια θέση εργασίας άρπαξαν 201.000 πελάτες και φέσωσαν την Επιχείρηση του ελληνικού λαού;


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Πράσινο» από το υπουργικό συμβούλιο στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ


Εγκρίθηκε με πράξη του υπουργικού συμβουλίου το σχέδιο
αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ το οποίο παρουσιάστηκε από το ΥΠΕΚΑ τον περασμένο Μάιο και έχει ήδη λάβει την έγκριση της τρόικας.  
Το σχέδιο προβλέπει αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ σε τρία στάδια, τα οποία έχουν ως εξής:
1. Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Διαχειριστή Συστήματος ΑΔΜΗΕ.
2. Δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και τη διαδικασία αποκρατικοποίησής της.
3. Αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας.
Πώληση του ΑΔΜΗΕ
Προβλέπονται δύο φάσεις: Στην πρώτη, θα υπάρξει είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ) με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας. Στη δεύτερη φάση,  προβλέπεται συμβατική υποχρέωση απόκτησης από τον ως άνω επενδυτή επιπλέον ποσοστού τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και με στόχο το ποσοστό του Ελληνικού Κράτους να είναι τέτοιο που να εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία. Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης φάσης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, με πρόβλεψη για ολοκληρωτική αποχώρηση της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ.
Δημιουργία και πώληση «μικρής ΔΕΗ»
Δημιουργείται νέα καθετοποιημένη εταιρεία («μικρή ΔΕΗ»). Σε αυτή θα δοθεί το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και νέων μονάδων, στο βαθμό που υφίσταται ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας τους.  Η νέα εταιρεία προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης  Εμπορίας της ΔΕΗ.  Συνεπώς το παραγωγικό μίγμα που θα απευθύνεται σε αντίστοιχη πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, θα αντικατοπτρίζουν αναλογικά τα αντίστοιχα τμήματα της ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την από-επένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ.  Επίσης, θα περιέχει προβλέψεις για πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ, συμπεριλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας και ορυχεία λιγνίτη που σήμερα διαχειρίζεται η ΔΕΗ, για την τροφοδοσία των αντίστοιχων σταθμών.
Γενικά προβλέπεται ότι η νέα εταιρεία θα διαθέτει μίγμα υφιστάμενου και νέου παραγωγικού δυναμικού (30% της ΔΕΗ) παραγωγικών μονάδων με καύσιμο λιγνίτη, ορυχεία λιγνίτη για την τροφοδοσία του αντίστοιχου παραγωγικού δυναμικού, υδροηλεκτρικών σταθμών και  μονάδων φυσικού αερίου. Το ακριβές δυναμικό που θα αποτελέσει την παραγωγική βάση της νέας εταιρείας θα καθοριστεί κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, με βάση κατάλογο παγίων της ΔΕΗ ο οποίος τεθεί υπ’ όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τέλος Μαΐου 2013.
Όπως προβλέπεται ήδη, η απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς θα συνδεθεί άμεσα με την αντίστοιχη απελευθέρωση της λιανικής αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή και της οικονομίας. 
Το τίμημα θα επιτευχθεί μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, που θα διεξαχθεί με την συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ.
Η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.
Πώληση του 17%
Το σχέδιο αφορά στη διάθεση των μετοχών που  αντιπροσωπεύουν το 17% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο και έχει εκχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή (συνεκτιμώντας ότι ήδη το 49% των μετοχών διατίθεται μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς).
Η προεργασία θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρία. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2015 όποτε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τελικούς όρους της συναλλαγής πώλησης της νέας εταιρείας. 
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.

 http://www.energypress.gr/news/reuma

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Η ΑΓΟΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Μετά από την απελευθέρωση της αγοράς, η οποία λειτουργεί
ασύδοτα χωρίς έλεγχο και φυσικά χωρίς να έχει δημιουργηθεί ούτε μια θέση εργασίας, έπειτα από το άνοιγμα των … κλειστών επαγγελμάτων και τα μηδενικά θετικά αποτελέσματα, η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού προχωρά στη νομοθέτηση κατάργησης του 5νθημέρου, διαμέσου του ανοίγματος των καταστημάτων και την αργία της Κυριακής.

Οι κινήσεις αυτές ή αποτελούν κινήσεις πανικού που ίσως δικαίως καταλαμβάνει τους υπευθύνους του Υπουργείου Ανάπτυξης, μιας και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ούτε τον… τίτλο του, ή αποτελούν την συντεταγμένη προσπάθεια κατάργησης του 5νθημέρου…

Όταν οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται υπό το κράτος πανικού ή βασίζονται σε ιδεοληψίες περί απελευθερωμένης αγοράς, αγνοώντας ότι αυτή λειτουργεί ασύδοτα και μη λαμβάνοντας υπ’όψιν τους, τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας οι οποίες προκαλούν ύφεση, λουκέτα και ανεργία, το μόνο που κάνουν είναι να μοιράζουν την φτώχεια αλλά και να αναδιανέμουν τον πενιχρό τζίρο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τα μεγάλα πολυκαταστήματα…

Η κυβέρνηση οφείλει να αξιολογήσει όλες τις μέχρι τώρα ενέργειές της με βάση τα αποτελέσματά τους και να αφουγκρασθεί τα αιτήματα των εργαζομένων της ΟΙΥΕ, καθώς και των εργοδοτικών οργανώσεων ΕΣΕΕ και ΓΣΒΕΕ…

Ο διάλογος δεν μπορεί να διεξάγεται στη βάση προειλημμένων αποφάσεων που διέπονται είτε από ιδεοληψίες, είτε από λογικές εξυπηρέτησης ελαχίστων ισχυρών συμφερόντων και να αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Η αγορά έχει ανάγκη από ρευστότητα η οποία στραγγαλίζεται από τη μείωση κατά 40% των μισθών και των συντάξεων και την κατά 52% υπερφορολόγηση των μισθωτών και των συνταξιούχων και όχι από μια ημέρα επιπλέον ανοιχτών καταστημάτων.

Κοντολογίς, μόνον εάν η κυβέρνηση αλλάξει πολιτική και ενισχύσει την κατανάλωση, θα πάρει “μπρος” η αγορά, θα υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Σε 4 κομμάτια ο νέος διαγωνισμός για τη διασύνδεση των Κυκλάδων

Με στόχο το έργο να κλείσει πριν από το τέλος του 2015, έτσι
ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων.
Ο πρώτος διαγωνισμός, στον οποίο είχε μειοδοτήσει κοινοπραξία των εταιρειών Siemens Α.Ε. Piysmian Powerlink Sri Nexans Norway A.S. και τον οποίο διεκδίκησε και η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια (Όμιλος Στασινόπουλου), κηρύχθηκε άγονος από τον ΑΔΜΗΕ, λόγω αποκλίσεων της οικονομικής προσφοράς από τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, αλλά και μη εύλογου τιμήματος.
Για να ξεπεραστούν προβλήματα του πρώτου διαγωνισμού, αλλά και να συντομεύσει ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου καθώς κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην κατάτμηση του έργου σε τέσσερα τμήματα και σε μείωση του προϋπολογισμού στα 240 εκατ. ευρώ από τα 400 εκατ. ευρώ που ήταν στον προηγούμενο διαγωνισμό.
Θα δημοπρατηθούν χωριστά τα καλωδιακά τμήματα, Σύρος Λαύριο, Σύρος Μύκονος Σύρος Πάρος και Σύρος Άνδρος και χωριστά τα τμήματα των υποσταθμών που απαιτούνται για την ηλεκτροδότηση των νησιών. Εκτός από τις διασυνδέσεις το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή υποσταθμού ζεύξης 150 kV στο Λαύριο, υπαίθριες διατάξεις σύνδεσης με το ΚΥΤ 400 kV Λαυρίου, καθώς και 3 υποσταθμούς υποβιβασμού 150 kV (μέση τάση) σε Σύρο Πάρο Μύκονο, έναντι προϋπολογισμού 42.000.000. Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή συγκροτήματος αυτόματης αντιστάθμισης έργου ισχύος στη Σύρο, έναντι προϋπολογισμού 13.000.000 ευρώ.
Όπως τονίζει στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ, στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να γίνει η ανάθεση και πριν από το τέλος του 2015 η ολοκλήρωση του έργου για να μη χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων χρηματοδοτείται σε ποσοστό 30% από το ΕΣΠΑ και σε ποσοστό 50% από την Ευρωπαϊκό Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο νέας διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προσφορά είτε για μια ομάδα του έργου είτε για περισσότερες, υπό την προϋπόθεση ότι η προσφορά για κάθε ομάδα (τεχνική και οικονομική) θα είναι πλήρης και αυτοτελής, δηλαδή δεν θα υπάρχει εξάρτηση ή συνδυασμός της προσφοράς για μια ομάδα με την προσφορά για μια άλλη ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι από τον διαγωνισμό θα προκύψουν τέσσερις μειοδότες και θα συναφθούν τέσσερις ανεξάρτητες συμβάσεις.
Η ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών, η οποία σήμερα στηρίζεται σε ακριβές και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες. Το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως (η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου) και επιμερίζεται στους καταναλωτές μέσω ειδικής χρέωσης για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΟ).
Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου, οι υφιστάμενοι αυτόνομοι πετρελαϊκοί σταθμοί στα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Άνδρο θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία και θα κλείσουν οριστικά μετά το 2020, όταν θα υπάρξει και δεύτερη διασύνδεση, που θα διασφαλίζει πλήρως την επάρκεια των νήσων σε ηλεκτρισμό. Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα αποτελεί σχέδιο τουλάχιστον μιας 15ετίας. Η αμέσως επόμενη διασύνδεση θα είναι αυτή της Κρήτης με την Πελοπόννησο, που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση της χώρας.


(Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή)

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Εκτός αγοράς οι παλιές μονάδες της ΔΕΗ



Eγκρίθηκαν από το υπουργείο ΠΕΚΑ οι προτάσεις της ΡΑΕ για τη
λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με ισχύ έως την 30 Σεπτεμβρίου 2014. Τα μέτρα αφορούν κυρίως το σκέλος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, έως ότου εφαρμοστεί το νέο μοντέλο της αγοράς (ΝΟΜΕ). Έτσι, οι εκκρεμότητες που παραμένουν στην αγορά ηλεκτρισμού, αφορούν τον καθορισμό του τέλους ΑΠΕ και τα νέα μέτρα για τις μονάδες ΑΠΕ και στην ουσία, τον μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, το οποίο συνεχίζει να αυξάνει και πλέον ο φόβος είναι να μετατραπεί σε μη διαχειρίσιμο.  
Σύμφωνα με τα νέα προσωρινά μέτρα, η ΔΕΗ προχωρά άμεσα στην κατάργηση (απένταξη από το σύστημα) παλιών αντιοικονομικών μονάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου (Αλιβέρι, Κερατσίνι, Νο 3 Λαυρίου) οι οποίες είχαν πάψει να παράγουν εδώ και χρόνια, με συνολική ισχύ 1249 μεγαβάτ. Καταργείται το περιθώριο 10% που ελάμβαναν οι μονάδες φυσικού αερίου στο πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους. Βάσει του μηχανισμού αυτού, οι μονάδες φυσικού αερίου πληρώνονταν από το σύστημα την αξία του καυσίμου που κατανάλωναν συν το περιθώριο το οποίο πλέον γίνεται μηδέν. Επιπλέον βάσει της απόφασης και ο μηχανισμός αυτός, θα καταργηθεί από την 1η Ιουλίου 2014. 
Οι μονάδες φυσικού αερίου, θα αμείβονται για τη διαθεσιμότητα ισχύος που προσφέρουν στο σύστημα (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) ειδικά προκειμένου να καλυφθεί η διακοπτόμενη και απρόβλεπτη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ ( κυρίως φωτοβολταϊκά και αιολικά). Όπως σημειώνει η ΡΑΕ στο σκεπτικό της απόφασή της, η τελείως απρογραμμάτιστη και μη ισορροπημένη, διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, έχει προκαλέσει ειδικά προβλήματα και έχει επηρεάσει καθοριστικά τη λειτουργία των αγορών στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. « Έχει καταστεί σαφές» τονίζει η ΡΑΕ, «ότι η βιωσιμότητα των συμβατικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα, σε ομαλά λειτουργούσες αγορές, να ανακτούν τα λειτουργικά και κεφαλαιουχικά τους κόστη μέσω της καθημερινής λειτουργίας τους, πλήττεται πλέον λόγω της σημαντικής μείωσης των ωρών λειτουργίας τους, από την υποκατάστασή τους από την παραγωγή των ΑΠΕ. Αυτή η εξέλιξη, δημιουργεί την ανάγκη ανάπτυξης νέων μηχανισμών και νέων διακριτών αγορών, όπου οι συμβατικές μονάδες θα είναι σε θέση να ανακτούν τα κόστη τους, παρέχοντας πλέον όχι ενοποιημένα ενεργειακά προϊόντα, αλλά διακριτά προϊόντα εφεδρείας, επικουρικών υπηρεσιών, αξιόπιστης διαθεσιμότητας, των οποίων η ανάγκη θα αυξάνεται, όσο θα αυξάνεται και η κυμαινόμενη -διακοπτόμενη παραγωγή των ΑΠΕ».  
Ως προς τη χρονική διάρκεια και τη σκοπιμότητα των μέτρων, η ΡΑΕ σημειώνει αυτά αλλά και ο τρόπος εφαρμογής τους, πρέπει να θεωρηθούν «ως ειδικά ρυθμιστικά μέτρα, περιορισμένης χρονικής διάρκειας, που έχουν ως σκοπό τη διατήρηση των εύθραυστων ισορροπιών σε ένα ιδιαιτέρως δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, υποστηρίζοντας αφ' ενός την τεχνική και οικονομική δυνατότητα των υφιστάμενων υποδομών προς εξασφάλιση του απρόσκοπτου εφοδιασμού της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, αφ' ετέρου δημιουργώντας σταδιακά τις κατάλληλες συνθήκες στην εγχώρια αγορά, ώστε να είναι δυνατή η ανάπτυξη διατηρήσιμων και αποδοτικών συνθηκών ανταγωνισμού. Οι συνθήκες αυτές αφ' ενός θα μπορούν και θα πρέπει να επιτρέπουν την ανάκτηση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης των εν λόγω υποδομών, αφ' ετέρου θα το επιτυγχάνουν με τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο, επ' ωφελεία του τελικού καταναλωτή και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.  

Με έγκριση της ΕΕ 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την εφαρμογή των νέων μέτρων ενημερώθηκε η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία στις 3 Ιουλίου απάντησε θετικά στο ΥΠΕΚΑ για την προώθησή τους. Ακολούθησε η έγκριση τους στις 10 Ιουλίου από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου. 
Όπως σημειώνει ο υφυπουργός στην επιστολή του, «συμφωνούμε με τις υποβληθείσες, με την προαναφερόμενη σχετική επιστολή, εξειδικευμένες προτάσεις και τα προτεινόμενα μεταβατικά μέτρα και παρακαλούμε για την εισαγωγή του θέματος στην ολομέλεια της ΡΑΕ για την έκδοση σχετικής αποφάσεως, υπό το πρίσμα της μειώσεως του συνολικού κόστους για το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής». Τέλος να σημειωθεί ότι ήδη η ΡΑΕ επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες των νέων μηχανισμών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για τη συνολική αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού. Οι νέοι αυτοί μηχανισμοί αφορούν ιδίως την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, μέσω δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, αλλά και την αναμόρφωση του μοντέλου αγοράς που υφίσταται σήμερα.  
Έτσι, με τα μεταβατικά μέτρα που εγκρίθηκαν, επιδιώκεται να διατηρηθεί μια σχετική οικονομική ισορροπία μεταξύ των συμμετεχόντων στην εγχώρια αγορά, πράγμα που θα επιτρέψει και τη διατήρηση της διαθεσιμότητας, υπό τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, των υφιστάμενων και προγραμματισμένων υποδομών που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα λειτουργίας, έτσι ώστε οι υποδομές αυτές να είναι διαθέσιμες στις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή ενεργειακή αγορά. 
  (euro2day.gr)

Αύξηση του τέλους ΑΠΕ αποφάσισε η ΡΑΕ



Σε επιβάρυνση της τάξης των 18 ευρώ ανά τετράμηνο
στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για ένα μέσο καταναλωτή (1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο) οδηγεί η αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ), που αποφάσισε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε σε 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο (προκύπτει δηλαδή μέση αύξηση 60%). Έγιναν ωστόσο και μειώσεις για τις βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης.

Αναλυτικά οι νέες τιμές για το ΕΤΜΕΑΡ ισχύουν για το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν ως εξής, ανά κατηγορία πελατών:

-Υψηλής Τάσης 1,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 3,55, μείωση 49%).

-Αγροτικής χρήσης (Μέση Τάση) 6,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 5,57, αύξηση 25%).

-Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης (βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες) 8,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 7,76, αύξηση 14%).

-Αγροτικής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 7,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 6,48, αύξηση 13%) -Οικιακής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 9,53 αύξηση 118%) -Λοιπές χρήσεις Χαμηλής Τάσης (γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) 21,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 14,91, αύξηση 46%).



 


Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι η αύξηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που προέκυπτε με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), η οποία έφθανε μεστοσταθμικά στα 23,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με γνώμονα την ανάγκη (που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση) να μηδενιστεί ως το τέλος του 2014 το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών.

Το έλλειμμα εξακολουθεί να διογκώνεται παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς συνεχίζεται η εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λ.π.), οι οποίες αποζημιώνονται για την ενέργεια που παράγουν με υψηλές, εγγυημένες τιμές.

Η Αρχή επισημαίνει σχετικά ότι οι αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ "είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων".

Σημειώνει ωστόσο ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ανακοπεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.

Πηγές του υπουργείου Ενέργειας ανέφεραν ότι το μέσο κόστος παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις συμβατικές πηγές ενέργειας, με το υψηλότερο κόστος να χρεώνεται στα φωτοβολταϊκά (το 2012 στοίχησαν περίπου 420 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και λιγότερο στα αιολικά (90 ευρώ).

Για την κάλυψη του ελλείμματος που προκύπτει από την επιδότηση των ΑΠΕ, η Πολιτεία έχει λάβει σειρά μέτρων, όπως η μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της "πράσινης" ενέργειας, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς, η αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών, η επιβολή ειδικού τέλους στο λιγνίτη και η διοχέτευση του 25% του τέλους ΕΡΤ (η είσπραξη του οποίου έχει ωστόσο ανασταλεί) στο λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών.


Από το ://news247.gr/

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΔΕΗ: Είναι λογικό οι διακανονισμοί να είναι ανάλογοι με τη συνέπεια του καταναλωτή

Tην απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση περισσοτέρων από 1 εκατ.
καταναλωτών για τους οποίους έχει κάνει διακανονισμό των οφειλών, έχει εξασφαλίσει η ΔΕΗ με βάση το αναπροσαρμοσμένο από το Μάρτιο πλαίσιο, κατανοώντας τις συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες των πολιτών. Από την άλλη, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει κάποιου είδους κατηγοριοποίηση, δηλαδή να εφαρμοστεί ένα ενιαίο οριζόντιο σύστημα διακανονισμών, γιατί τότε, στην πραγματικότητα, θα επιβραβεύονταν οι πλέον  ασυνεπείς πελάτες σε σχέση με τους συνεπείς. 
Αυτό υποστηρίζει η ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ως απάντηση στην έκκληση του Συνηγόρου του Καταναλωτή που ανέδειξε πρώτο το energypress.
“Με τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών να είναι συνεπείς, πρόταση για επέκταση των πολύ ευνοϊκών ρυθμίσεων και σε πελάτες που κατ’ επανάληψη αθετούν διακανονισμούς, προβαίνουν σε παραβιάσεις μετρητή ή ρευματοκλοπές εκτός από  ότι θέτουν σε σοβαρότατο κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, συνιστά άδικη και άνιση μεταχείριση προς την πλειοψηφία των καταναλωτών. 
Προς αυτή την κατεύθυνση το πρόγραμμα  διακανονισμών είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις κατηγορίες συνέπειας του  καταναλωτή”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, δεν γίνεται διακοπή ρεύματος λόγω χρέους στους ευάλωτους πελάτες όχι μόνο τους επτά μήνες που προβλέπει ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (Νοέμβριο με Μάρτιο και Ιούλιο με Αύγουστο), αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ιδιαίτερες περιπτώσεις οικιακών πελατών, εξετάζονται κατά περίπτωση από επιτροπές που έχουν συσταθεί και λειτουργούν στα κατά τόπους καταστήματα της ΔΕΗ.
Συνεπώς, υποστηρίζει η ΔΕΗ, όσα αναφέρονται σε πρόσφατη επιστολή του Συνηγόρου του  Καταναλωτή, ήδη εφαρμόζονται από τη ΔΕΗ εδώ και αρκετούς μήνες με τρόπο συγκεκριμένο, μετρήσιμο και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:
Σχετικά με αναφορές από ΜΜΕ για με το  πρόγραμμα διακανονισμών που εφαρμόζει η ΔΕΗ Α.Ε., η Επιχείρηση για μια ακόμη φορά επισημαίνει τα εξής:
Η ΔΕΗ, αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που επηρεάζει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, ήδη από το 2011 καθιέρωσε ένα σύστημα διακανονισμών στο οποίο έκτοτε εντάχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές.
Περαιτέρω, τον Μάρτιο του 2013, κατανοώντας πλήρως τις συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες των συμπολιτών μας, αναπροσαρμόσαμε σε εναρμόνιση με τον τότε υπό έκδοση  νέο Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, το πλαίσιο που διέπει τους διακανονισμούς.
Στόχος του νέου προγράμματος ήταν και έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί, η μέγιστη δυνατή ελάφρυνση  των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, προσφέροντάς τους  ακόμα ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα διακανονισμών της Επιχείρησης.
Με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ έχει διασφαλίσει την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση περισσοτέρων από 1 εκατ. συμπολιτών μας.
Το πρόγραμμα διακανονισμών δημιουργήθηκε για να στηρίξει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, διασφαλίζοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι οι συνεπείς καταναλωτές θα είναι προφανώς αυτοί που θα απολαμβάνουν τους ευνοϊκότερους όρους, σε σχέση με καταναλωτές που στο παρελθόν έχουν η ακόμα συνεχίζουν να αθετούν διακανονισμούς, ή έχουν διαπράξει παραβίαση μετρητή ή και ρευματοκλοπή. Σημειωτέον, ακόμα και αυτοί που έχουν διαπιστωμένα παραβιάσεις μετρητή κλπ. περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Η έλλειψη κατηγοριοποίησης, ένα ενιαίο οριζόντιο δηλαδή σύστημα διακανονισμών, στην πραγματικότητα θα επιβράβευε τους πλέον  ασυνεπείς πελάτες σε σχέση με τους συνεπείς. Με τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών να είναι συνεπείς, πρόταση για επέκταση των πολύ ευνοϊκών ρυθμίσεων και σε πελάτες που κατ’ επανάληψη αθετούν διακανονισμούς, προβαίνουν σε παραβιάσεις μετρητή ή ρευματοκλοπές εκτός από  ότι θέτουν σε σοβαρότατο κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, συνιστά άδικη και άνιση μεταχείριση προς την πλειοψηφία των καταναλωτών. Προς αυτή την κατεύθυνση το πρόγραμμα  διακανονισμών είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις κατηγορίες συνέπειας του  καταναλωτή. (βλ. συνημμένο ενημερωτικό σημείωμα)
Δεν γίνεται διακοπή ρεύματος λόγω χρέους στους ευάλωτους πελάτες όχι μόνο τους επτά μήνες που προβλέπει ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (Νοέμβριο με Μάρτιο και Ιούλιο με Αύγουστο), αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ιδιαίτερες περιπτώσεις οικιακών πελατών, εξετάζονται κατά περίπτωση από επιτροπές που έχουν συσταθεί και λειτουργούν στα κατά τόπους καταστήματα της ΔΕΗ.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι όσα αναφέρονται σε πρόσφατη επιστολή του Συνηγόρου του  Καταναλωτή, ήδη εφαρμόζονται από τη ΔΕΗ ΑΕ εδώ και αρκετούς μήνες με τρόπο συγκεκριμένο, μετρήσιμο και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό.
Η Επιχείρηση έχει μακρά παράδοση σε θέματα εταιρικής υπευθυνότητας και  πάντα πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα εποικοδομητικές συζητήσεις, τόσο με ανεξάρτητες αρχές, φορείς/ενώσεις καταναλωτών, όσο και με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων με σκοπό την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων σε θέματα καταναλωτών.
Προς διευκρίνιση όσων ακούστηκαν σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού την Τρίτη 16 Ιουλίου 2013, από τον κ. Ευάγγελο Ζερβέα, Συνήγορο του Καταναλωτή, υπογραμμίζονται τα εξής:
Α) Η ΔΕΗ ουδέποτε αρνήθηκε την ένταξη καταναλωτή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Είναι γνωστό τοις πάσι πως  αυτό δεν αποτελεί αρμοδιότητά της, δεδομένου ότι τα κριτήρια τίθενται και ελέγχονται από την Πολιτεία.
Β) Η Επιχείρηση προσφέρει διακανονισμούς που ξεπερνούν και τις 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις για ευάλωτους καταναλωτές.
Γ) Η ΔΕΗ προσφέρει  ένα από τα πιο ευνοϊκά προγράμματα διακανονισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζουμε, ότι, η ΔΕΗ έχει ενθαρρύνει και συνεχίζει να ενθαρρύνει την ένταξη καταναλωτών  στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μέσω ενημερωτικής καμπάνιας που κατ’ επανάληψη έχει προβληθεί στην ελληνική τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο και έντυπα και στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί πάνω από 430.000 καταναλωτές οι οποίοι αυτοδίκαια χαρακτηρίζονται και ως ευάλωτοι.
Παράλληλα,  χωρίς να υπάρχει  νομική ή ρυθμιστική υποχρέωση , προσφέρει μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 210 9298000 υπηρεσία εξυπηρέτησης για τους συμπολίτες μας που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών του ΔΕΔΔΗΕ και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο προκειμένου να υποβάλουν τη σχετική αίτηση.
Τη δύσκολη αυτή περίοδο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας η ΔΕΗ -στο μέτρο που είναι εφικτό- δεν εγκαταλείπει ούτε στιγμή την προσπάθειας της για τη στήριξη των συμπολιτών μας, όπως άλλωστε επιτάσσει η επιχειρηματική και συνάμα έντονα κοινωνική της προσφορά.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ν.ΚΙΟΥΤΣΟΥΚΗΣ:Δεν διοργανώσαμε φιέστες με τα Ζάππεια, δεν στείλαμε επιστολές υποταγής στους εταίρους και δανειστές μας

Συναδέλφισσες – οι,

Είμαστε και πάλι εδώ όλοι μαζί. Είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε
τις ζωές μας, τις ζωές μας και τη ζωή των οικογένειών μας.

Είμαστε εδώ σε άλλη μια γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ η οποία αποτελεί τη συνέχεια των αγώνων των εργαζομένων αλλά και την απαρχή νέων κινητοποιήσεων με μεγαλύτερη πυκνότητα.

Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε και να διαδηλώσουμε ότι οι απολύσεις και τα μέτρα τους δεν θα περάσουν.

Είμαστε εδώ για να τους πούμε ότι εμείς δεν θα γίνουμε αριθμοί στα λογιστικά τους τερτίπια, ούτε σκοπεύουμε να αποτελέσουμε τις Ιφιγένειες για να διασωθεί το σύστημα.

Είμαστε εδώ χιλιάδες άνθρωποι… Άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, από άγνωστους επώνυμους γονείς, από άγνωστους ήρωες παππούδες και γιαγιάδες…

Δεν είμαστε πορφυρογέννητοι, δεν είμαστε γόνοι δωσίλογων, δεν είμαστε γόνοι εφοπλιστών, δεν βγάλαμε εμείς χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους…

Δεν φοροδιαφεύγουμε, δεν είμαστε φοροκλέφτες…δεν είμαστε εμείς οι διεφθαρμένοι.

Εμείς πληρώνουμε τους τόκους και τα πανωτόκια των τραπεζιτών, των τοκογλύφων δανειστών, των απανταχού αεριτζήδων που οι κυβερνήσεις τους επιβραβεύουν τοποθετώντας τους σε θέσεις παχυλά αμειβόμενες…

Είμαστε εδώ για να τους πούμε ότι δεν καταστρέψαμε εμείς τις εργασιακές σχέσεις, δεν ευθυνόμαστε εμείς για το πάρτυ των GOLDEN BOYS, για το πάρτυ των συμβούλων, για τα γλέντια και το φαγοπότι των μιζαδόρων που κανείς τους δεν τολμά να αγγίξει…

Δεν είμαστε εμείς αυτοί που προδώσανε, δεν είμαστε εμείς αυτοί που καταστρέψανε την οικονομία και τη κοινωνία…Δεν παραδώσαμε εμείς τη χώρα στους κερδοσκόπους και στους Νεογιάπηδες…

Δεν είμαστε εμείς που παραδώσαμε την εθνική μας ανεξαρτησία και την κυριαρχία…

Δεν ανακοινώσαμε εμείς από το Καστελόριζο την χρεοκοπία μετά το Λεφτά υπάρχουν…

Δεν διοργανώσαμε φιέστες με τα Ζάππεια, δεν υπογράψαμε προγραμματικές συμφωνίες, δεν στείλαμε επιστολές υποταγής στους εταίρους και δανειστές μας.

Εσείς, όλοι εσείς οι πολιτικοί, οι δήθεν αξιοκράτες, οι υποτακτικοί των Τροϊκανών, οι βιαστές των ψυχών, οι καταστροφείς της ζωής μας, οι ανήμποροι να ορθώσετε ανάστημα στους εταίρους μας, εσείς υπογράψατε το λάθος και συνεχίζετε να βαδίζετε πάνω στο ίδιο λάθος, διαπράττοντας νέα εγκληματικά λάθη, εάν είναι λάθη και όχι συνειδητή επιλογή σας.

Ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις έδιναν στους Γερμανούς στη κατοχή, ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις δίνονται και σήμερα, στον Ράϊχενμπαχ, στον Φούχτελ, στον Σόϊμπλε και στη Μέρκελ.


Εσείς μιλάτε για την Πατρίδα, εσείς μιλάτε για την σωτηρία της Ελλάδος τρία χρόνια τώρα χωρίς να ντρέπεστε, χωρίς να κοκκινίζετε…Μιλάτε για την Πατρίδα λες και είναι πουκάμισο αδειανό…όμως ΟΧΙ.

Η Πατρίδα δεν είναι αδειανό πουκάμισο.

Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα των διεφθαρμένων Ελλήνων, δεν είναι η χώρα των πρεζάκηδων που δίνουν γη και ύδωρ για να πάρουν τη δόση τους…


Εσείς δίνετε γη και ύδωρ για να κρατήσετε ζωντανές τις 100 οικογένειες που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο… Δίνετε γη και ύδωρ για να πάρουμε τη δόση μας να πληρώσουμε τους τόκους και τα πανωτόκια, για να πληρώσουμε τις αμαρτίες των τραπεζιτών, για να καλύψετε όλους αυτούς που βρίσκονται στις λίστες, όλους αυτούς που λήστεψαν την έρμη την πατρίδα μας.

Τα χιλιόμετρα των μέτρων σας μας έπνιξαν.

Οι ανθρωποθυσίες σας διέλυσαν τις οικογένειές μας.

Οι λογιστικές σας απάτες όπου από τη μία κρύβατε το χρέος και από την άλλη το εμφανίζατε, μας χρεοκόπησαν, μας έφεραν έως εδώ. Χρεοκοπήσατε τη χώρα μας και αναστήσατε την ιδεοληψία του θατσερικού μοντέλου, του μοντέλου σκληρής λιτότητας, του σκληρού νεοφιλελευθερισμού που όπου και αν εφαρμόσθηκε άφησε πίσω του συντρίμμια.

Σε τρία χρόνια μας κλέψατε τους μισθούς μας, κλέψατε τις συντάξεις και τις εισφορές μας, κουρέψατε τα αποθεματικά στα ταμεία μας και τις οικονομίες μιας ζωής.

Σε τρία χρόνια η εφαρμογή των μνημονίων 4πλασίασε την ανεργία, πολλαπλασίασε τα λουκέτα, οδήγησε την οικονομία σε ύφεση, τους Έλληνες στην φτώχεια, την Ελλάδα στον κατήφορο….

Σε ένα κατήφορο χωρίς γυρισμό… Σε έναν δρόμο ολισθηρό και αδιέξοδο, σε έναν δρόμο που σε κάθε μέτρο του, σκοτώνονται αθώες ψυχές.

Επικαλείστε την αλήθεια και είστε βουτηγμένοι μέσα στο ψέμα…

Επικαλείστε την Πατρίδα και δίνετε τα πάντα στους έχοντες και κατέχοντες, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι το χρήμα δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε κόμμα, ούτε πατρίδα, ούτε θρησκεία…

Επικαλείστε την Πατρίδα και στο όνομά της συντελείτε τα μεγαλύτερα εγκλήματα….

Στο όνομα του λαού, των ανέργων που εσείς δημιουργήσατε, στο όνομα των αγέννητων παιδιών μας, διαπράττετε καθημερινά κι ένα νέο μεγάλο έγκλημα..

Στο όνομα της πατρίδας καταστρέφετε κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερους πατριώτες.

Αγωνίζεστε τάχα για το μέλλον μας, την ώρα που είστε ανίκανοι να διασφαλίσετε το παρόν μας. Δείχνετε ανήμποροι να πείτε ΕΩΣ ΕΔΩ στους τοκογλύφους δανειστές μας…ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ…

Έχετε καταντήσει τροχονόμοι των μέτρων.

Έχετε καταντήσει διαχειριστές της φτώχειας, διαχειριστές της προκρούστιας λογικής και σε λίγο θα είστε οι διαχειριστές του χάους…


Διαχειριστές των κοινωνικών ερειπίων και των οικονομικών συντριμμιών, που θα είναι το αποτέλεσμα των πράξεών σας. Μας χαρακτηρίζετε συντεχνίες για να περάσετε τα σχέδιά σας. Μας χαρακτηρίζετε συντεχνίες γιατί αντιστεκόμαστε στη φτώχεια και στη διάλυση. Σας απαντάμε:
Ναι λοιπόν, είμαστε συντεχνία. Όχι όμως αυτή που εσείς εννοείτε.


Είμαστε η συντεχνία των Ελλήνων.

Είμαστε η συντεχνία των φτωχών Ελλήνων. Των φτωχών αλλά τίμιων Ελλήνων.


Των καθημερινών ανθρώπων, των ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης, των ανθρώπων, όχι των αριθμών του υπουργού οικονομικών, του υπουργού του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, του δοτού υπουργού, του εκπροσώπου των τραπεζιτών, του εκπροσώπου των βιομηχάνων, του ιδρυτή του χάους.

Μιλάτε για βήματα προόδου και μας οδηγείτε 50 χρόνια πίσω.

Μιλάτε για αξιοκρατία, για αξιολόγηση, για δικαιοσύνη, για μεταρρυθμίσεις, για εξυγίανση και εμείς ρωτάμε:
Είναι αξιοκρατία να βάζεις πρόεδρο σε μια τράπεζα αυτόν που πτώχευσε την εταιρεία του και έστειλε στην ανεργία 1000 οικογένειες;


Αξιολογήσατε αυτόν που βάλατε στη παγκόσμια τράπεζα;

Είναι δικαιοσύνη να τα παίρνετε μόνο από τα συνήθη και μόνιμα υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους;

Αποτελεί μεταρρύθμιση η μεταφορά πλούτου από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα;

Αποτελεί εξυγίανση η απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων που το έγκλημα που έκαναν ήταν να βρουν μια δουλειά ή να δανεισθούν και να αγοράσουν ένα σπίτι;

Κύριοι του Κοινοβουλίου, καταλάβετέ το.

Δεν πάει άλλο, δεν αντέχουμε άλλο. Έχουμε ξεπεράσει προ πολλού τα όριά μας.

Μη δοκιμάζετε τις αντοχές μας. Το δίλημμά σας είναι ένα. Ή με τη κοινωνία ή με τη τρόϊκα.

Οι φτωχοί, οι πεινασμένοι, οι άνεργοι, όλοι εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε.

Μας τα πήρατε όλα. Τη ζωή μας όμως, δεν θα σας αφήσουμε να την πάρετε.

Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ.

Θα γίνουμε ο χειρότερος εφιάλτης σας.

Θα δώσουμε κι άλλες μάχες και είμαστε αποφασισμένοι να τις κερδίσουμε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

ΑΠΕΝΑΝΤΙ στο διαίρει και βασίλευε.

Ας κάνουμε πράξη το η ισχύς εν τη ενώσει.

Μόνον όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές.


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ – ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ

ΔΕΗ: Τα οφέλη του νυχτερινού τιμολογίου


Picture 0 for ΔΕΗ: Τα οφέλη του νυχτερινού τιμολογίου
Σε μια εποχή που οι ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας γίνονται ολοένα και περισσότερες για την οικογένεια, αλλά και τους καταναλωτές η πιο αποτελεσματική και οικονομική διαχείρισή της γίνεται πιο επιτακτική σε καθημερινή βάση. Για αυτό το λόγο, η ΔΕΗ εδώ και χρόνια προσφέρει το οικιακό νυχτερινό τιμολόγιο, η χρήση του οποίου στη σημερινή εποχή είναι πολύ πιο σημαντική από ποτέ λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων του μέσου νοικοκυριού.
 
Το μόνο που χρειάζεται ένα νοικοκυριό είναι να προγραμματίσει τη χρήση ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών του σε ώρες κατά τις οποίες ισχύει το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο.
 
Το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει:
 
* από την 1η Νοεμβρίου έως και την 30η Απριλίου, από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:30 έως τις 17:30, ενώ
 
* από την 1η Μαΐου έως και 31η Οκτωβρίου, το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει από τις 23:00 έως τις 07:00.
 
Οι οικιακοί πελάτες που έχουν επιλέξει το νυχτερινό τιμολόγιο, κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης) χρεώνονται για την ενέργεια που καταναλώνουν με τιμή χαμηλότερη από αυτήν της ημέρας και επιβαρύνονται μόνο με €4 επιπλέον πάγιο το τετράμηνο.
 
Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει για τα νοικοκυριά, όταν:
 
* χρησιμοποιούνται οι ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης),
 
* σε κάθε περίπτωση εάν η συνολική κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο και εφόσον η κατανάλωσης της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh
 
Το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση επιτυγχάνεται αν προγραμματιστούν, για παράδειγμα, με χρονοδιακόπτη, ορισμένες ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, όπως πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων, θερμοσίφωνα και θερμοσυσσωρευτές να λειτουργούν στις ώρες μειωμένης χρέωσης και όταν χρησιμοποιούνται η ηλεκτρική κουζίνα, το ηλεκτρικό σίδερο και τα κλιματιστικά κυρίως κατά τις ώρες μειωμένης χρέωσης.
 
Όφελος υπάρχει επίσης και από τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν όλο το 24ώρο (π.χ. το ψυγείο, καταψύκτης, ηλεκτρονικές συσκευές σε αναμονή) γιατί το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν θα χρεώνεται με τη μειωμένη τιμή του νυχτερινού.
 
Επίσης οι καταναλώσεις των λαμπτήρων φωτισμού ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα χρεώνονται με τις χαμηλές τιμές.
 
Πέραν αυτών θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι, η στροφή προς το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να συνδυασθεί με τις ανάγκες του νοικοκυριού για θέρμανση (κατά τις νυχτερινές ώρες) από άλλες πηγές και το κόστος που συνεπάγεται αυτή (πχ χρήση πετρελαίου θέρμανσης) έναντι του κόστους που εξασφαλίζεται από (νυχτερινή) ηλεκτρική ενέργεια.
 
Για όσους επιθυμούν να έχουν το Οικιακό Τιμολόγιο με Χρονοχρέωση θα πρέπει πριν απ’ όλα να ενημερωθούν σχετικά με τις πραγματικές καταναλώσεις τους ανά τετράμηνο, να προγραμματίσουν τους χρόνους που πραγματοποιούν τη χρήση του μειωμένου τιμολογίου, να ενημερωθούν για τους χρόνους που θα ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο, να κάνουν συγκρίσεις του κόστους τιμολόγησης ηλεκτρικού ρεύματος ανάλογα με την κατανάλωση και του κόστους του νυκτερινού κλπ.
 
Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι ενημερωθούν σχετικά και αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αξιοποίηση της δυνατότητας που τους παρέχει η ΔΕΗ, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν στις επόμενες ενέργειες. Έτσι, θα πρέπει να τοποθετηθεί, εάν δεν υπάρχει ήδη, από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης μεταξύ του μετρητή και του γενικού πίνακα της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Για να γίνει μια τέτοια εργασία είναι αυτονόητο ότι, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, εφόσον ο χρήστης είναι ενοικιαστής.
 
Για την τοποθέτηση, όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να επισκεφτούν το αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ, ώστε να εξασφαλισθούν οι εξής βασικές προϋποθέσεις:
 
* Η υποβολή σχετικής αίτησης και νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου (ΥΔΕ), στην οποία θα αναφέρεται ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης.
 
* Η καταβολή 34€ πλέον ΦΠΑ, που αποτελεί τη συμμετοχή στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται το Δίκτυο.
 
Εφόσον γίνουν όλες οι ανωτέρω ενέργειες, τότε και μόνο ο υποψήφιος δικαιούχος θα πρέπει να επισκεφτεί οποιοδήποτε Κατάστημά της ΔΕΗ, έχοντας μαζί του αστυνομική ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ, ώστε να υπογραφεί νέο συμβόλαιο στο όνομά του.
 
Είναι προφανές ότι, το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ αποτελεί μια «καλή λύση» για τη μείωση των δαπανών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που θα πρέπει να εξετάσουν τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο παρατεταμένων οικονομικών δυσκολιών.